Fra fengsel til fotlenke

Endelig kan jeg avslutte et kapittel i livet mitt, fengsel.

Tre måneder har gått, og jeg oppfylte kravene for fotlenke, som gjør at jeg endelig kan gå over til å sone de tre siste månedene med lenke.

Mye har skjedd siden jeg dro inn. Å slippes løs etter å ha vært inne en stund føles veldig rart. Følelse av skremmsel, lettelse, skyldfølelse, skam, angst og glede gikk gjennom hodet mitt, noe som gjør at man blir ekstremt svimmel og rar.

Lenken

Turen fra Hustad gikk rett til Molde hvor jeg ble pålenket en litt ubehagelig, men relativt liten lenke rundt foten.

Den er heldigvis lett å skjule under sokken og buksa.

Jeg fikk sendt med meg en sentral som ligner rett og slett på en gammeldags telefon. Der er ingen GPS i lenken, så den registerer kun om jeg er hjemme eller ikke.

Når jeg er hjemme, har jeg lov å være innenfor husets fire vegger, samt platting/veranda. Jeg har ikke lov å gå ut i hagen eller til postkassen/garasjen.

Jeg får 5 timer permisjon i uken, som er forhåndsbestemt, disse kan jeg bruke på handling, besøke venner, eller hva enn jeg vil.

 

Rehabiliteringen

Et av kravene for å få lenke er at man skal være sysselsatt 20 timer i uken. I august skal starte på et nettstudie i Cyber Security som oppfyller kravet. Men frem til det er det bestemt at jeg kan gå fjelltur som et alternativ. Det betyr at jeg skal gå 3 timers fjelltur på en forhåndsbestemt hver dag.

Ruten jeg skal gå er opp skiheisa ved Emblemsfjellet og rundt i det området. Jeg må gå den hver dag mellom kl 12. og kl 15.

 

Strengt

Når jeg går turer må jeg gå presist kl 12, ikke 5 minutter før eller 5 minutter senere. Det samme gjelder når jeg kommer tilbake fra turen. Om jeg er forsein eller for tidlig, går det en alarm hos vaktsentralen.

Det samme gjelder sonen, om jeg går ut i hagen eller til postkassen, går alarmen. Om alarmen går, risikerer jeg å bli ført rett tilbake til nærmeste fengsel.

De skal ta flere stikkprøver i uken. Dette inkluderer uanmeldte besøk hjem hvor de tester meg for alkoholinntak. De kontrollerer også at jeg går riktig rute på tur.

Det er strengt, og det er bra det er strengt. Det er tross alt en del av soning, og skal tilsvare fengsel.

 

Kravene for å få fotlenke er forøvrig:

– Dom på under 4 måneder, eventuelt 6 måneder til forventet prøveløslatelse, med minstekrav om å sone 1/3 av fulltid i fengsel

– 20 timer sysselsetting i uken

– Alkohol- og rusfrihet til enhver tid

– Ikke volds- eller seksualforbrytelse

– Ingen pågående saker hos politiet

– Lav gjentakelsesfare

Det positive og negative

Det positive med fotlenke er at jeg får mulighet til å skaffe meg inntekt igjen, som gjør at jeg kan fortere få betalt tilbake de siste som jeg svindlet på Finn. Samfunnet sparer også titalls millioner kroner i året på å ha personer på lenke, istedenfor i fengsel.

Det “negative” er jo at det er en mildere form for straff, så at jeg på en slags måte slipper billigere unna. Straffen er frihetsberøvelse, noe jeg helt klart mister med lenke, men den er åpenbart ikke så psykisk tung som fengsel. Dette kan jo kanskje være støtende for noen. Jeg fortjener jo straffen min, men jeg er uendelig glad for at jeg kan fokusere på å komme meg videre i livet nå og få  fortere gjort opp for meg økonomisk.

 

Blogging

Jeg er veldig usikker på om jeg skal fortsette med blogging, men jeg tenker iallefall å lage en slags serie med blogginnlegg som handler om hvordan det er å sone med lenke.

 

 

Følg meg gjerne på Facebook

Peace out,

Sigurd

 

 

1 kommentar
  1. Flott å sjå at du er ute Sigurd, og eg har tru på at du klarer dei utfordringene som ligg framom med å betale ned gjelden din.
   Stå på Sigurd, vi heier på deg fra sidelinjen 💪💪💪😊

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg