Epost: Hvordan slutte med odds?

Illustrasjonsbilde. (Kilde: Pixabay)

 

For et par dager siden tikket det inn en e-post. Jeg ønsker å dele både svaret og spørsmålet med dere, men i en anonymisert versjon. Navnet “Simon” er oppdiktet og er et dekknavn.

Eposten var som følger:

Hei. Jeg ønsker gjerne kontakt med deg for og høre dine anbefalinger i forhold til og kunne slutte me odds før det går for langt! Eller det har gått for langt allerede!

Kjenner meg igjen i mye av det du skriver på bloggen. Når man taper, skal man bare ta en kupong til og vinne tilbake osv osv.

Eg har idag en spillegjeld på ca 100k og har en kjærest. Vi planlegger hus kjøp og barn i nærmeste fremtid. Men da kan eg ikke holde på slik eg gjør no! Har maxet 2 kredittkort som gjør at eg har 100k i gjeld. Hver lønning varer ca 2 dager og eg får som regel utbetalt 25k + i måneden.

Kjenner mange gang på depresjon når man er blakk 2 dager etter lønningen kom på konto.

Hilsen “Simon”

Hei “Simon”!

Velkommen til galskapen. Det er så vanvittig mange i samme situasjon som deg. Det er forbanna vanskelig å slutte, spesielt når man har begynt å rota seg opp i gjeld.

Jeg var selv lenge på den type gjelden du er på nå. I 2-3 år holdt jeg på med å hoppe mellom 50k og 200k i diverse kredittkort, klarte alltid å betale tilbake litt her og der hvis jeg var heldig. Lønnen forsvant akkurat like fort som du sier.Eneste måten å klare å slutte på er å virkelig ville det innerst inne selv. Det er dette som er kanskje det vanskeligste. Man lager som regel unnskyldninger til seg “hva er forskjellen på 100k i gjeld og 110k, er jo ingenting det.”. Det er fort gjort å tro at man vil slutte, men det er som regel alltid en liten gnist som gjør at man tenker “en siste gang”, eller at man bare “skal vinne tilbake”.
For meg så har det hjulpet mest å snakke med andre personer i samme situasjon. Her i Ålesund henvendte jeg meg til fastlegen, så fikk jeg tilbud om hjelp via poliklinikk for rus. Akkurat her i Ålesund har de begynt å tilby hjelp til spillpasienter. Vi er ca sist jeg hørte ca 30 stk som mottar tilbud om det bare her i Ålesund. Der kan vi få personlige samtaler med psykiater eller behandler. Men det er de ukentlige gruppene som jeg synes er best. Det er ingen andre enn personer som har vært spillavhengig, eller forsåvidt er spilleavhengig, som virkelig forstår problematikken på samme måte, og det er det som er så ekkelt med det.

Det er dessverre ikke slik at tilbudet for spilling er like bredt over hele landet. Jeg har snakket med mange forskjellige fra forskjellige fylker, og det offentlige tilbudet varierer ekstremt. Hvis du ikke får noe god hjelp via fastlegen og poliklinikk nærmest deg, vil jeg anbefale å ta kontakt med Spillavhengighet Norge. De arranger grupper stort sett over hele landet i de største byene. Jeg har personlig vært i gruppene de har i Tromsø. Den gruppen var litt annerledes i og med at det var pårørende med, der følte jeg at vi ikke klarte å nå de dype dukkene i problematikken vi av og til får i den gruppen jeg går i nå, uten pårørende. Du kan kontakte spillavhengighet-Norge via [email protected] (Tilføyende kommentar fra Magnus, Spillavhengighet Norge: Noen har stor nytte av at det er en blandet gruppe, mens andre helt klart foretrekker å åpne seg for dem som står i en lik situasjon med dem selv.
Slik vi løser dette i dag, er at vi deler gruppene opp i spillere og pårørende der det er mulig. Denne delingen kan skje ved starten av gruppemøtet eller etter en pause midtveis.)

Videre anbefaler jeg at du snakker med kjæresten din. Dette er faktisk utrolig viktig. Vi som er spillavhengige klarer som regel alltid å finne en vei til å spille, så derfor er det viktig at hun hjelper deg til å sette bortimot fysiske grenser. Dette kan være som at hun har BankID’en din, eller det kan være at hun kontrollere lønnskontoen din i en viss periode. Det er grusomt å gå så langt, men i mange tilfeller er det den beste løsningen. De færreste jeg kjenner har klart det på egenhånd, og det er mye større sannsynlighet at du går på en ny smell da.

Det er en liten sannsynlighet, kanskje rundt 20-25% at du klarer å vinne pengene tilbake. Selv om du skal klare det, så skal man alltid “ha litt til”. Så selv om du er heldig og vinner tilbake, så tror jeg du kommer ned i samme spiral relativt fort.

Kort fortalt, så er det dette jeg mener du bør gjøre:

 1. Gå inn i deg selv og prøv å se situasjonen fra et annet perspektiv. Du er utrolig tidlig i fasen, 100k er faktisk ganske lite, det klarer du å betale ned relativt fort hvis du er veldig streng med deg selv.
 2. Du må klare å bestemme deg for å slutte.
 3. Snakk med fastlegen din og hør om det er tilbud rundt der du bor.
 4. Kontakt Spillavhengighet Norge ([email protected]) og hør om det er noen grupper i nærheten der du bor. Grupper høres sykt cliché ut, men de er absolutt det beste. Du snakker da kun med andre som er spillavhengige og er i en lignende situasjon.
 5. Ha en plan med konkrete mål og tiltak. Eksempler på tiltak: Åpenhet, fysiske grenser som stopper deg, limiter tilgjengeligheten din til å spille, limiter tilgjengeligheten din til penger.
 6. Snakk med kjæresten din, dette er utrolig viktig, men for mange det vanskeligste å gjøre.
Lykke til! Du er som sagt veldig tidlig ute i fasen og 100k er lite, men samtidig er det det som er skummelt. Det er nå du kan gjøre et valg om du skal bli gjeldsslave i mange år, eller kanskje 1-2 år med 100k i gjeld.

Psst! Følg meg gjerne på Facebook

Les også:

Pengespillavhengighet

Jeg skal prøve å bli bedre på å bruke MyStory på snapchat, så følg meg gjerne der! (crazysigg)

3 kommentarer
  1. Hei Sigurd og takk for at du anbefaler oss i Spillavhengighet Norge. Jeg ville bare supplere ditt innlegg for spilleavhengige som synes det er vanskelig med egne eller andres pårørende i gruppene.

   Noen har stor nytte av at det er en blandet gruppe, mens andre helt klart foretrekker å åpne seg for dem som står i en lik situasjon med dem selv.
   Slik vi løser dette i dag, er at vi deler gruppene opp i spillere og pårørende der det er mulig. Denne delingen kan skje ved starten av gruppemøtet eller etter en pause midtveis.

   Det er gruppedeltakernes behov som står i sentrum og vi forsøker tilpasse oss disse behovene så mye som mulig.
   Skulle noen av leserne ønske mer informasjon om gruppetilbudet, så kan de kontakte oss på [email protected]

   Vi heier på deg Sigurd og synes du gjør en fantastisk jobb. Dine erfaringer og delinger kan være akkurat det noen trenger å lese og det kan redde liv. Stå på!

   1. Hei Magnus! Takk for tilbakemeldingen, det er kjekt å høre! Håper selv at dette kan både hjelpe andre og opplyse om problematikken.

    Jeg tilføyet også en del av kommentaren til innlegget.

  2. Takk for svaret og endringen. Stå på og fortsett det gode arbeidet. Vi gleder oss til å se innlegget på TV2 og håper du når ut til enda flere 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg