De 2 første ukene i fengsel

Egon Olsen

Du husker kanskje scenen fra Olsen banden hvor man ser Egon Olsen går ut av fengselet. Jeg følte det litt sånn, bare i revers.

De høye gjerdene med piggtråd øverst omringet fengselet akkurat som man ser på Hollywood filmer. Det var og merke ikke dit jeg skulle, for ved siden av var det en lav avlang brakke hvor det stod et skilt “Åpen Avdeling”. Jeg snudde meg mot min far og ga han en god hadeklem, mens fotografen fra p3 tok de siste bildene. “Vi ses snart” sa han, mens han gikk inn i bilen og kjørte av gårde.

Mens jeg gikk mine siste skritt på frifot gikk det mange tanker gjennom hodet mitt. “Hvordan skal det gå med økonomien min..? Hvordan er de andre innsatte? Blir jeg gal av dette?”. Det var bare noen av tankene som slo meg.

Første dagen var forsåvidt grei. Jeg ga fra meg alt jeg hadde med meg og ble vist rommet mitt. Rommet mitt, eller cellen, var ganske gammel, hadde typiske slitte innredning og alt var i eiketre. Fengselsbetjenten gikk ut av rommet mens hun sa “Du bestemmer selv når du låser rommet ditt. Roter du bort nøkkelen så tar vi penger fra lønnen din, 200kr.” Det høres kanskje ikke så mye ut, men når man får 72kr dagen så er 200kr faktisk 3 arbeidsdager, så det var absolutt ikke kult å miste nøkkelen.

Det var lite å gjøre på rommet, bortsett fra å se på TV. Jeg liker å være sosial, så jeg straks ut og satt meg i en utslitt burgunderrød sofa i fellesstua. Plutselig kjente jeg en hånd på skulderen og smågrumsette stemme bak meg sa “Så du er ny jaa, hehe. Det er kaffe på kanna på kjøkkenet, bare forsyn deg. Du betaler ved å banke på cella mi i kveld, hahah”. Jeg flirte til smånervøst tilbake. “Neida, kaffe er gratis, slapp av!”.

Det sosiale

Dagene ble lange, men jeg fant meg raskt til rette. Jeg fikk meg jobb på kjøkkenet, og på fritiden ble det mye biljard og tv titting. Det er i grunn ikke så mye annet å finne på når man ikke har noe kontakt med omverden og ingen Internett. Det føltes i grunn som å bli dratt tilbake til 80 tallet. Det er iallefall slikt jeg prøvde å forestille meg det.

De andre innsatte på åpen avdeling var stort sett greie. Det var alt fra de typiske kriminelle til de man aldri hadde sett for seg i fengsel. Noen satt inne for promillekjøring, noen for vold, noen voldtekt og noen for svindel, akkurat som meg. På åpen avdeling er det slik at man aldri blir låst inn, så det er mulighet for å stikke av når man vil uten problem. Velger man å gjøre det, blir man vel og merke etterlyst og får forlenget straff. Dette gjør at de som er på åpen er de som blir ansett som trygge, så jeg opplevde aldri noe ubehag eller følelse av å bli låst inn. Det verste var tap av frihet.

Rehabilitering?

Men hvordan skal jeg bli rehabilitert her inne? I Ålesund gikk jeg nemlig til ukentlig behandling for pengespill, men mistet naturligvis dette når jeg måtte 3 timer vekk til Hustad for å sone. Dommeren sa til meg at et av grunnene til at jeg ikke fikk samfunnsstraff, var fordi jeg ville få behandling i fengselet. Jeg var dermed kjapp med å ta kontakt med helseavdelingen slik at de kunne henvise meg videre. Det var personer som tidligere hadde fått behandling for pengespill hos spesialister i Molde, mens de sonet. Legen skrev raskt en henvisning til Kristiansund for behandling, slik at oppholdet faktisk kunne gi noe mening.

2 uker senere ble jeg rett og slett kastet ut av fengselet. Dette skrev både TV2 og NRK om, samt jeg blogget om det. Jeg klaget med en gang på vedtaket, og ble lovet at jeg skal få reise inn igjen 15. April, altså i morgen.

Avslag på behandling

Mens jeg var hjemme, fikk jeg svar angående henvisningen min om behandling. “Søknad om behandling for pengespill er avslått, grunnet manglende ekspertise”. Det er ganske ironisk etter Blå Kors skrøt hvor utbredt og god behandlingen er over hele landet, direkte på TV2, mens personer som søker hjelp får avslag fra offentlige sektorer.

I morgen tidlig reiser jeg tilbake. Det er et krav at man må ha fullført 1/3 av dommen hvis man skal ha fotlenke, så dermed vil jeg inn igjen fortest mulig, slik at jeg kan få behandling igjen, fortsette å betale tilbake, samt begynne på studier. Jeg må forøvrig også inn på lukket avdeling (høy sikkerhet) i 2 uker, som tiltak i tilfelle jeg kan være smittebærende med korona.

Det er ikke lenge til p3 publiserer dokuen om meg, men da sitter jeg nok inne bak lås og slå. Dere får følge meg de 😉

Peace out,
Sigurd

 

Følg meg på: Facebook

Les også:

Min historie:
Kaoset
Fallet – Flyskolen
Fallet – Svindelen
Identitestyveriet og millionsvindelen
Året jeg ikke skulle fullføre

Mitt liv:
Kjære mamma
Vi skal på God Morgen Norge!
Santander trakk kravet mot mamma

Temaer:
Selvmord
Spillegalskap
Pengespillpolitikk – En optimal løsning
Nettroll og hat

4 kommentarer
  1. Masse lykke til i morgen! Jeg skulle egentlig inn igjen på Torsdag men har nå fått beskjed om at det er utsatt til 01 Mai, foreløpig. Jeg kunne sikkert gjort som deg, mase meg inn igjen, men jeg takler ikke isolasjon. Fengsel er ille nok i seg selv, noe som er meningen siden det er en straff for noe galt du selv har gjort. Men i denne tiden når man ikke lenger kan få behandling av psykolog som jeg gikk ukentlig til, få besøk av venner og familie, bevege seg “fritt” innenfor gjerdene osv så blir jeg heller hjemme hvor jeg føler meg litt tryggere og hvor jeg kan ha kontakt med familie og venner når jeg selv vil. Skulle ønske jeg var like modig og tøff som deg men jeg er redd psyken min ikke hadde taklet det. Jeg håper de fortsetter å utsette soningen min til den belastningen som er for innsatte nå er over. Ingen burde ha det sånn, og hvertfall ikke de som sliter psykisk fra før av. Det beste hadde vært å gi så mange som mulig muligheten til hjemmesoning, gjøre noen unntak på reglene som er i dag slik at de som det er forsvarlig for kan sone hjemme og bli ferdig med straffen sin.

   1. Uten tvil en ekstra belastning for alle i disse tider. Det er synd at dette blir i praksis kun en utvidelse av straffen som det er i ditt tilfelle. Er helt enig med deg at det burde blitt gjort endringer for regler for hjemmesoning, de burde lettet på kravet for å få fotlenke. Dette vil også kriminalomsorgen spare store summer på, men det må nok skje ovenfra på et politisk nivå, men oss domfelte er nok ikke akkurat de som blir prioritert for tiden, desverre.

  2. Bro, hvorfor snakker du alltid bare piss og går rundt grøten?

   Du prøver å få folk til å syntes synd på deg HELE jævla tiden. Er det noe du ikke klager på? I hver jævla post klager du på banker, spillselskap, politiet, omsorg, forhold i fengsel, forhold utenfor fengsel m.m

   Hadde ikke overrasket meg om du klagde på dem du svindlet også. “Hvorfor var du så JÆVLIG dum at du vippset meg penger? Du BURDE ha visst jeg kom til å spille dem bort”

   Skammelige faen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg